Märkesförsäkring bara för MG

MG Bilförsäkring

Däck - kontrollera däcken

Både sommar och vinterdäck behöver kontrolleras för din säkerhet på vägarna. Mönsterdjup och lufttryck är två egenskaper som är avgörande. Här får du några tips att tänka på innan du ger dig ut i trafiken.

Kontrollera mönster­djup och luft­tryck

Med rätt däckmönster och lufttryck i däcken förbättrar du väggreppet och bilen blir säkrare på vägen och glöm inte bort att kontrollera reservhjulet. Vagnskadeförsäkringen gäller med en extra självrisk på 5 000 kr om brister finns på bilens lagstadgade utrustning avseende däck.

Mönsterdjupet

  • Nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 millimeter. Lagen kräver minst 1,6 millimeter. Risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönsterdjupet ligger runt 3mm och under.
  • Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter. Lagen kräver minst 3 millimeter.

Mönsterdjupet ska alltid mätas på sämsta stället. Läs om mönsterdjup på transportstyrelsen.
Behöver du köpa nya däck gör du det smidigast hos närmaste auktoriserade återförsäljare av MG  

Lufttrycket

  • Rekommenderat lufttryck för däcken står i instruktionsboken
  • Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck.

Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. 

Däckens ålder

Livslängden för däck varierar väsentligt främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras, vilken tillverkare det är, hur de körs, om det är rätt däcktryck, vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minska även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.

Så gäller bilförsäkringen för däck

  • För att få ersättning för stulna däck behöver bilen vara minst halvförsäkrad. De däck som inte sitter på bilen ska vara förvarade i enskilt låst utrymme som bara du har tillgång till. Om dina däck förvaras på däckhotell är det deras ansvar att se till att dina däck inte blir stulna.
  • Vagnskadeförsäkringen gäller med en extra självrisk på 5 000 kr om brister finns på bilens lagstadgade utrustning avseende däck.

Däck till elbil

El- och hybridbilars tunga batteri gör att dessa i regel väger runt 30 % mer än motsvarande bil med förbränningsmotor. I kombination med högre accelerationsförmåga så kan både vinter- och sommardäck slitas 15–20 % snabbare än på bensin- eller dieseldrivna bilar beroende på körstil. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på däckens slitage och vilka däck du använder till din elbil. Däck som inte uppfyller rätt krav kan slitas ojämnt vilket kan leda till både minskad säkerhet och räckvidd.

Idag finns det särskilt framtagna däck för elbilar med robusta gummiblandningar som klarar av de speciella påfrestningarna. Fråga din lokala däckexpert eller återförsäljare ​av MG ifall du vill vara säker på att du använder rätt däck till din elbil. 

Sommardäck

Regler för sommardäck

Så länge det inte är vinterväglag* ska du använda sommardäck från 1 april till 30 november 

Dubbade vinterdäck

Regler för vinterdäck

Vinterdäck måste sitta på från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får du använda från 1 oktober till 15 april dubbdäck om det är vinterväglag*.

*Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen avgör om det råder vinterväglag där du är.